Yapay Zeka(Artificial Intelligence) Uygulama Örnekleri ve İş Olanakları

Cansu Candan
Devops Türkiye☁️ 🐧 🐳 ☸️
2 min readNov 19, 2020

--

Bir önceki yazımda “Yapay Zeka Nedir?” konusunu ele almıştım. Şimdi ise yapay zekanın uygulama örneklerine göz atalım ve iş olanaklarından bahsedelim.

Yapay zeka günümüzde uygulama platformları, otomobil, tıp, robotik ve daha birçok alanda karşımıza çıkmaktadır.

Yapay Zeka Uygulama Örnekleri

  1. Akıllı Asistanlar

Sanal asistan veya dijital asistan olarak da bilinen akıllı asistanlar, doğal dili işleme yöntemleriyle verilen komutları yerine getirirler. Örneğin; hava tahminini paylaşma, toplantı istekleri oluşturma, bir spor skorunu bildirme veya telefon araması gibi birçok konularda yardımcı olabilirler.

Örnek: Google Assistant, Siri, Amazon Alexa, Cortana

2. Tavsiye Sistemleri

Uygulama platformlarında “sizin için önerilenler”, Amazon’da “Bu ürünleri alan müşteri aynı zamanda x ürünü aldı” , Facebook’ta “Tanıyor olabileceğiniz kişiler” gibi önerilerle sıklıkla karşılaşmışızdır. Yapay zeka her gün hatta her an karşımıza çıkmaktadır. Tabi bu algoritmalar daha önce o uygulamada gerçekleştirdiğimiz her sayfa görüntülemeleri, yapılan satın almalar gibi eylemlerimize dayanır.

Örnek: Netflix, Facebook, Linkedin, Amazon, Trendyol, Spotify

3. Müşteri Segmentasyonu

Örnek: Facebook, kullanıcılarına, beğendiği gönderilere, takip ettiği sayfalara dayalı ilgi ve tercihleri ​​içeren gelişmiş bir yapay zeka sunar.

4. Otomatik Fotoğraf Etiketlemeleri

Örnek: Facebook’un fotoğraf üzerinde insan, kedi veya diğer bir canlı olarak tespit etmesi

5. Kanser/Hastalık Teşhisi

Örnek: Solid Tumor Solutions, SOPHiA GENETICS’in (bir İsviçre şirketi), hastaların DNA örneklerini bir AI platformunda analiz eden onaylı kanser test kitidir.

Yapay zeka tıp alanında da bir o kadar önemli olduğunu ve daha birçok hastalığın da yapay zeka teknolojileriyle teşhis edilebileceğini görüyoruz.

6. Otonom Araçlar :

Otonom araçlar insanlar gibi araç kullanabilirler mi?

Bu soruyu günümüzde sormak için geç bile kalındı. Artık birçok otonom araç üreten büyük şirketler için kendi kendine gidebilen araçlar film dünyasından çıkmış durumda. Ülkemizde rastlanılması pek mümkün görünmese de diğer bazı ülkelerde yolda görmek alışılmış bir durum haline gelmiş.

Peki otonom araçlar nasıl çalışıyor?

Sensörlerden gelen verileri toplayarak, yörüngeleri planlar ve yörünge üzerinde ilerler. Tabi sadece bu görevleri yerine getirmekle olmuyor. Bireylerin güvenli ve emniyetli yol almaları gerekir. Yine bu sorunların üstesindenyapay zeka gelebiliyor gibi görünüyor.

Örnek : Tesla Autopilot, Mercedes-Benz Distronic Plus, Nissan ProPilot Assist, General Motors Super Cruise

Yapay Zeka İş Olanakları

Yapay zeka ile ilgilenen adaylar bu alanlarda çalışabilirler:

●Makine Öğrenimi Mühendisi

●Veri Bilimcisi

●Veri Analizi

●Veri Görselleştirme

●Derin Öğrenme

●Görüntü İşleme

●Doğal Dil İşleme

●İş Zekası Geliştirici

●Robotik

Görüşlerinizi lütfen bildirin.

Bir önceki “Yapay Zeka Nedir?” başlıklı bloğum:

Kaynaklar:

--

--